Ondernemen met een WW-, WIA-, WAO-, ZW- of Wajong uitkering

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
Ondernemen met een uitkering

Ondernemen met een uitkering biedt kansen. Dit omdat je recht op uitkering nog blijft bestaan totdat je daadwerkelijk voldoende winst gaat maken. Je kan het tijdens de opstart zien als een vangnet. Heb je een uitkering (WW, WIA, WAO, ZW of Wajong, of een combinatie van)? Dan kan ook jij starten met ondernemen. Je kan zelf jouw werk indelen en afstemmen op jouw mogelijkheden. Solvid Ondernemen wil je daar ook graag bij helpen!

In zijn algemeenheid word je tijdens het ondernemen met een van de uitkeringen op basis van je inkomsten (winst) gekort. Dit betekent dat wanneer je geld gaat verdienen uit het ondernemerschap je gedeeltelijk uit jouw uitkering bent. Hierdoor krijg je dus ook minder uitkering, omdat je al dan niet gedeeltelijk je inkomen verdient buiten de uitkering. Je wordt dus alleen gekort op je uitkering als je al daadwerkelijk inkomsten genereert uit werk of het ondernemerschap. Je totale inkomsten (inkomsten uit je uitkering + bedrijfswinst) blijven vaak gelijk, of worden hoger. Echter gelden er vanuit iedere uitkeringssituatie verschillende regels, bekijk daarom ook de andere blogs over ondernemen met jouw specifieke uitkering op de website van Solvid Ondernemen.

Er zijn twee manieren om UWV op de hoogte te stellen van jouw winst:

  1. De eerste manier is om vooraf door te geven wat je denkt aan winst te gaan maken uit het ondernemerschap. Dit doe je via het wijzigingsformulier van UWV. Een voordeel hiervan is dat de hoogte van jouw uitkering wordt aangepast naar de inschatting die jij hebt gedaan. Zo kan je voorkomen dat je na de definitieve berekening een hoog bedrag moet terugbetalen, omdat jij ten opzichte van de gemaakte winst te veel aan uitkering hebt ontvangen. In het geval je inschatting hoger was dan je werkelijke winst, zal je de te weinig gekregen uitkering alsnog gewoon ontvangen.
  1. De tweede manier is om achteraf te bepalen wat jouw winst is geweest uit het ondernemerschap. Op deze manier hoef je vooraf geen inschatting te doen en blijf je de uitkering ontvangen zoals vooraf is bepaald. Je ontvangt dan 100% van het uitkeringsbedrag. In de definitieve berekening zal er dan worden gekeken op welk bedrag jij daadwerkelijk recht had. Heb je teveel uitkering ontvangen? Dan zal je het teveel gekregen bedrag alsnog terug moeten betalen.

Als je voor de eerste manier kiest zorg er dan altijd voor dat je inschatting zo reëel mogelijk is. Kies je voor de tweede manier? Dan is het verstandig om zodra je winst gaat maken, het bedrag dat je teveel aan uitkering krijgt opzij te zetten. Zo heb je genoeg geld als je voor onverwachte kosten komt te staan. Je kunt hiervoor ook de rekenhulp van UWV gebruiken.

Ondernemen met een uitkering

Uitzondering 1- Afschrijvingen

Een belangrijke uitzondering is de regeling omtrent afschrijvingen. Startende ondernemers kunnen hun investeringen in bedrijfsmiddelen willekeurig afschrijven. Dit wil in de praktijk vaak zeggen dat je een bedrijfsmiddel i.p.v. in vijf jaren in één jaar kan afschrijven. Het bruto-inkomen wordt hiermee dus gedrukt, want omzet minus alle kosten = bruto inkomen uit het bedrijf. Dit is een regeling die er dus voor kan zorgen dat je winst lager uitvalt. Dit heeft dan een positieve uitwerking op de hoogte van jouw uitkering. Want wanneer jij minder winst maakt door deze regeling, zal je ook minder gekort worden op jouw uitkering.

Voorbeeld

Een uitkeringsgerechtigde heeft aan het einde van het jaar €20.000,- winst en besluit op 31 december een machine ter waarde van €20.000,- aan te schaffen. Fiscaal gezien kan hij deze afschrijven zodat de brutowinst op 0 uitkomt. Dit zorgt er dus voor dat je in de boeken géén winst hebt gemaakt en je dus ook niet wordt gekort op jouw uitkering in dat jaar. Let er wel op dat je als ondernemer enkel versneld af mag schrijven op het moment dat je startersaftrek krijgt.

Uitzondering 2 – Ondernemersaftrek

Daarnaast wordt de ondernemersaftrek niet meegenomen bij de berekening voor UWV. Een startende ondernemer die vanuit een uitkering gaat ondernemen en aan het urencriterium voldoet van 800 uur, krijgt zelfstandigenaftrek (€7.030,-), startersaftrek (€2.123,-) en MKB winstvrijstelling (14%). Het UWV houdt bij de berekening van het inkomen geen rekening met deze aftrekposten. Dit is fiscaal een voordeel maar voor de vaststelling van de definitieve uitkering dus niet.

Wanneer je als startende ondernemer begint en niet vanuit een uitkering komt, bedraagt het urencriterium 1225 uur om gebruik te kunnen maken van bovenstaande regelingen.

Kosteloos ondernemen onder begeleiding

Veel uitkeringsgerechtigden hebben de mogelijkheid om een door het UWV betaald re-integratietraject te volgen bij een re-integratiebureau. In principe kan je vanuit veel uitkeringssituaties hier aanspraak op maken, met als uitzondering voor degene die vanuit de WW komen.

Hoe regel ik dit met UWV?

Om kosteloos onder begeleiding te gaan ondernemen dien je eerst bij je contactpersoon aan te geven te willen gaan re-integreren als zelfstandig ondernemer. Als je dit hebt aangegeven zal je contactpersoon een gesprek met je aangaan over je motivatie waarom je denkt te kunnen gaan ondernemen. Het hebben van een zo goed mogelijk doordacht bedrijfsidee is hierbij een vereiste. Je wilt namelijk je contactpersoon goed kunnen informeren en overtuigen waarom je denkt dat het ondernemerschap iets voor jou is. Als je contactpersoon op basis van dit gesprek goedkeurt dat je een re-integratietraject naar het ondernemerschap mag gaan volgen, beland je in de fase waarbij je samen met je contactpersoon gaat kijken bij welk re-integratiebedrijf je dit traject wilt gaan volgen.

Vaak volgt dan een kennismakingsgesprek met het gekozen re-integratiebedrijf. Wanneer beide partijen hier een goed gevoel aan over houden, kan de samenwerking van start gaan en kan je daadwerkelijk beginnen met het verwezenlijken van je ondernemersdromen!

Samenwerking met Solvid Ondernemen

Het starten van een eigen onderneming zonder begeleiding is zeker mogelijk. Echter is ook uit onderzoek gebleken dat de ondernemers de meeste kans hebben op slagen, wanneer ze worden begeleid door een samenwerkingspartner/organisatie. Dit omdat het beheersen van alle facetten van het ondernemerschap bijna onbegonnen zaak is, zeker voor iemand die net start. Hierdoor is het fijn om iemand op de achtergrond te hebben die je actief kan begeleiden en antwoord kan geven op jouw eigen ondernemersvragen. 

Dus wat nu als je beslist dat je wilt re-integreren naar het ondernemerschap en gebruik wilt maken van de samenwerking met Solvid Ondernemen? Welke vervolgstappen nemen wij dan samen met jou? En hoe ziet de samenwerking met Solvid Ondernemen eruit als je hiervoor kiest?

Waarom zou je kiezen voor een samenwerking met Solvid?

Solvid Ondernemen is wat betreft het ondernemerschap het grootste re-integratiebureau in de markt. Daarnaast scoort Solvid Ondernemen ten opzichte van de concurrenten erg goed qua succesvolle uitstroom percentages:

Kortom, wil je de meeste kans hebben op succes met het opzetten van jouw onderneming? Dan is een samenwerking met Solvid Ondernemen hier de juiste stap voor. 

Gratis adviesgesprek aanvragen

Tijdens het adviesgesprek gaat een van onze ondernemersadviseurs met je in gesprek. Hier zal hij of zij je eerst vragen om wat over jezelf te vertellen, waarna hij of zij iets over zichzelf verteld en wat zijn of haar achtergrond is. Daarna gaan we het vooral hebben over jouw bedrijfsidee en ondernemersplannen.

Op basis van jouw persoonlijke situatie, bedrijfsidee en ondernemersplannen gaan we direct bepalen wat er nodig is om jouw onderneming op te zetten en/of te laten groeien. Zo heb jij, zodra je met ons de samenwerking aangaat, direct richting om aan de slag te gaan.

Het is voor te stellen dat je veel vragen hebt. Al tijdens het eerste advies- en kennismakingsgesprek krijg je de ruimte om jouw vragen te stellen. Schrijf deze dus alvast op zodat we geen vragen onbeantwoord laten. Het gratis en vrijblijvende adviesgesprek is hier aan te vragen.

Succesvoorbeeld ondernemen met een uitkering

Teun van den Brom heeft, ondanks zijn Wajong-uitkering, met succes zijn bedrijf in champagne kunnen opstarten. Teun schrijft: ‘Ik werkte 32 uur in de week en ontving daarnaast een gedeeltelijke Wajong-uitkering. Uiteindelijk lukte het me helaas niet meer om het werk te combineren met mijn beperking. Het was te vermoeiend. Op een mooie decemberdag ben ik met mijn zus naar Frankrijk gereden. Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door champagne. Ik raak er niet over uitgeleerd. We bezochten verschillende kleine champagneboeren. Toen ik een boer sprak die zijn product graag in Nederland wilde verkopen, was de beslissing snel gemaakt: dát ging ik doen! Mijn eigen champagne importeren en verkopen. Met 10 doosjes champagne keerde ik huiswaarts. Dat was het begin van mijn bedrijf.’

Ondernemen vanuit je uitkeringssituatie?

Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Recente artikelen

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit