Hoe start ik een onderneming vanuit een Wajong-uitkering?

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Loop jij al heel lang rond met een fantastisch idee en lukt dat niet in loondienst? Dan is het starten van een onderneming misschien iets voor jou! Afgelopen jaar heeft Solvid Ondernemen 174 Wajongers succesvol begeleidt met het starten van een eigen onderneming. In deze blog ontdek jij hoe ook jij een succesvolle onderneming kunt starten vanuit een Wajong-uitkering.

Starten vanuit een Wajong-uitkering

Er is geen toestemming van UWV nodig om met een onderneming te starten. Je kunt vrijblijvend je plannen met je arbeidsdeskundige van UWV bespreken. Samen bekijken jullie de mogelijkheden om te onderzoeken of het starten een eigen onderneming iets voor je is. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over de mogelijke trajecten die je kunt volgen om een eigen onderneming te beginnen. Zo kan je bijvoorbeeld zelf onderzoeken of een eigen onderneming haalbaar is, of met behulp van een gespecialiseerd bureau, zoals Solvid Ondernemen.  

Na de onderzoeksperiode bespreek je met je arbeidsdeskundige of de plannen haalbaar zijn én of je gaat beginnen als zelfstandige. Als je start hoef je vanuit UWV alleen een wijzigingsformulier in te vullen. Dit hoeft pas één week nadat je bij de Kamer van Koophandel bent ingeschreven.

Gevolgen voor mijn Wajong-uitkering

In het wijzigingsformulier geef je een schatting van je inkomsten door. Aan de hand van die schatting betaald UWV jouw uitkering uit. De definitieve uitkering wordt achteraf vastgesteld aan de hand van de cijfers van de Belastingdienst. Heb je meer inkomsten gemaakt dan verwacht? Dan moet je een deel van de uitkering terugbetalen. Heb je echter onverwachts minder inkomsten? Dan betaalt UWV de nog te ontvangen uitkering ook uit en ontvang je dus geld. Om de exacte uitkering naast je inkomsten te berekenen is een rekenhulp beschikbaar.  

Binnen de Wajong regeling wordt onderscheid gemaakt tussen oude Wajong (voor 2010), Wajong 2010 (tussen 2010 en 2015) en Wajong 2015:  

  • Je valt onder de oude Wajong als je vóór 2010 (voor de eerste keer) Wajong hebt aangevraagd. Tijdens de oude Wajong zorgt de Wajong-uitkering voor (een aanvulling op) jouw inkomsten.  
  • Je valt onder Wajong 2010 als je tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 (voor de eerste keer) Wajong hebt aangevraagd. Tijdens Wajong 2010 kun je hulp van UWV krijgen bij het vinden en behouden van werk. Kun je (nog) niet genoeg verdienen? Of kun je helemaal niet werken? Dan krijg je een Wajong-uitkering. 
  • Sinds 1 januari 2015 kun je alleen nog een Wajong-uitkering krijgen als je nu en in de toekomst niet kunt werken, dit is de Wajong 2015. Is dat bij jou het geval? Dan kun je een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen bij UWV. Zij beoordelen dan welke vorm van ondersteuning je kunt krijgen. 

Vanaf 1 januari 2021 is de Wajong gewijzigd. Door deze wijziging zijn de drie Wajong regelingen minder ingewikkeld geworden én meer op elkaar afgestemd. De voordelen van de wijziging: 

  • Wanneer je (meer) gaat werken blijft je inkomen gelijk of wordt hoger.  
  • Wanneer je Wajong-uitkering is gestopt, maar je gezondheid toch slechter wordt kan er langer worden teruggevallen op een Wajong-uitkering.  
  • De oude Wajong-uitkering kan vanaf 1 januari zelf worden gestopt, zoals nu al het geval is bij Wajong 2010 en Wajong 2015.  
  • Als je in de nieuwe regeling er toch op achteruit gaat is er voor deze mensen het garantiebedrag. Het garantiebedrag is er voor de mensen die met de nieuwe regels een lagere uitkering zouden krijgen dan met de oude regels. Het garantiebedrag is in feite de berekening van de Wajong-uitkering volgens de oude regels. Wanneer deze berekening hoger is dan met de nieuwe regels ontvang je dus dit garantiebedrag. Je blijft hier recht op houden zolang je al inkomsten had uit het ondernemerschap of werk en deze blijft behouden. In andere gevallen zou je er namelijk met de nieuwe regels er niet achter uit op gaan. 

In de meeste gevallen zul je de nieuwe regeling gaan krijgen. Hier ga je er dan niet op achteruit wanneer je nog nooit inkomsten hebt gemaakt. Je wordt dan namelijk ook niet gekort op jouw uitkering. Daarnaast kan je levenslang terugvallen op de Wajong-uitkering als je door je ziekte of beperking niet meer zoveel kunt werken. Hierdoor is het heel interessant om te gaan verdienen vanuit je eigen onderneming naast je Wajong-uitkering.  

Het risico op eventuele terugval in inkomsten is er dus niet, omdat je dus levenslang kan terugvallen op de Wajong. Tot slot brengt het ondernemerschap extra voordelen met zich mee. Zo heb je als ondernemer veel belastingtechnische voordelen waar je in loondienst geen aanspraak op hebt. Zo heb je recht op de MKB-winstvrijstelling waarbij 14% van de winst die je als ondernemer behaald vrijgesteld is voor de belasting. Daarnaast heb je startersaftrek en zelfstandigenaftrek, waardoor je maximaal 9.153 euro vrij kunt stellen van belasting.

De ervaring van Solvid Ondernemen

Afgelopen jaar heeft Solvid Ondernemen 174 Wajongers succesvol begeleidt met het starten van een eigen onderneming. Wij begrijpen dus goed in welke situatie jij zit, waardoor we jou goed kunnen ondersteunen. Een succesverhaal is bijvoorbeeld Teun van den Brom, hij heeft het bedrijf ‘Champagne Baron’ opgericht. Lees hier zijn verhaal.  

Heb je vragen over hoe jij de Wajong-uitkering kunt combineren met het ondernemerschap, vraag dan hier een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan waarin we jou alles over het ondernemen vanuit een Wajong-uitkering uitleggen.

Ondernemen vanuit je uitkeringssituatie?

Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Recente artikelen

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit