Klantverhaal van Inge Knetemann – van den Doel

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Het begin van de onderneming

Inge is 30 jaar en moeder van een zoontje. Ze heeft een pedagogische achtergrond en werkte voordat ze begon te ondernemen als juf bij een peuterspeelzaal. Na Inges zwangerschapsverlof stopte ze bij de peuterspeelzaal en heeft ze 1 jaar thuisgezeten. Dit was ook aan het begin van de corona-pandemie, wat heeft bijgedragen aan de start van haar onderneming.

Tijdens de eerste lockdown kwam Inge met het idee om Glutenvrije Dromen op te zetten. “Na jaren van persoonlijke groei en herstel is het tijd om zelfstandig te worden. Ik zou graag zonder uitkering van het UWV willen rondkomen.” Met deze motivatie is Inge gaan kijken naar hobby’s die ze kon vertalen naar een eigen onderneming. Uiteindelijk heeft ze haar passie voor bakken en haar glutenvrije dieet gecombineerd.

Om te kijken of het idee haalbaar was, begon ze op 1 juli met een kleinschalig marktonderzoek op Instagram. Ze kwam er vrij snel achter dat er veel mensen zijn met voedselallergieën en dat er een vraag is naar zelfgemaakte baksels die hier rekening mee houden. Vervolgens nam ze in augustus contact op met het UWV, gevolgd door begeleiding van coach Milou van Solvid Ondernemen.  Vanaf 1 oktober was het een feit: Glutenvrije Dromen staat officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De invloed van het ondernemerschap

Ondernemen is voor Inge meer dan een inkomensbron. Ze vindt ook het maatschappelijke belang van haar onderneming belangrijk. Zo haalt ze voldoening uit het feit dat ze veel mensen met een voedselallergie kan helpen en dat ze bijdraagt aan de bewustheid van voedselallergieën binnen de maatschappij.

Inge merkt ook dat ze beter in haar vel zit sinds het opstarten van haar eigen onderneming. Ondernemen heeft een grote, positieve invloed gehad op haar leven. Zo kan ze als zelfstandig ondernemer beter haar grenzen bewaken en zijn haar werkzaamheden goed te combineren met haar dagelijks leven als moeder. Door de vrijheid die ze heeft gekregen kan ze nu zelf haar uren indelen.

Echter is dit ook een valkuil, vindt ze. “Je staat altijd aan. Je moet niet altijd maar e-mails beantwoorden en op sociale media zitten. Je moet ergens de grens trekken.” Voorheen werkte Inge ook wel eens door in het weekend, maar dat probeert ze nu niet meer te doen.

Obstakels van het ondernemerschap

Het ondernemen is niet altijd rooskleurig, ondervond Inge. Destijds onderschatte ze hoeveel dingen je daadwerkelijk moet regelen. Ze nam aan dat het wel zou blijven bij een inschrijving bij de KvK en wat administratie, echter had ze andere processen zoals het regelen van verzekeringen en andere registraties onderschat. “Alle rompslomp eromheen valt tegen. Ik wil gewoon bakken!”

De transitie van enkel een focus op het creatieve naar een focus op formaliteiten was even wennen. Gelukkig zijn dit veelal zaken die je aan het begin van je onderneming aanpakt, waardoor je er de komende tijd vanaf zult zijn. In het begin was het de gewoonte om dat soort taken uit te stellen. Als advies aan beginnende ondernemers zegt Inge dan ook: “Je moet gewoon beginnen, gewoon doen. Niet uitstellen, van fouten kan je alleen maar leren. Ben vooral ook niet bang om hulp te vragen.” Door deze aanpak heeft ze nu veel meer kennis en kan ze bijvoorbeeld zelfstandig een website bouwen.

Waar ben je het meest trots op als ondernemer?

Inge is vooral trots op de vooruitgang die ze heeft geboekt binnen één jaar. Dit geldt zowel voor persoonlijke en zakelijke stappen die ze heeft gezet. Vorig jaar begon ze met chocoladerepen van de Albert Heijn voor in haar lekkernijen. Toen ze merkte dat ze met een winkelwagen vol chocolade de winkel uit liep had ze door dat ze grootser moest aanpakken. Eén jaar later bestelt ze nu zakken van 2.5kg chocolade, direct bij de leverancier. De uiteindelijke transitie van webshop naar winkel was een ander moment waar Inge erg trots op was. Haar producten liggen nu ook bij een lokale landwinkel, en hopelijk binnenkort in lokale supermarkten. De ambitie om haar producten bij een grote supermarkt te verkopen heeft Inge niet. “Bij een grote supermarkt zoals Albert Heijn zal de charme van een thuisbakkerij wegvallen.”

Grootse toekomstplannen voor haar onderneming heeft Inge op dit moment nog niet. Ze merkt inmiddels wel dat haar huiskeuken te klein is geworden voor de vraag van haar producten. Nu is het een beetje passen en meten, en op den duur is ze van plan om uit haar huurhuis te trekken.

Samenwerking met Solvid Ondernemen

Ze vindt dat de samenwerking met Solvid Ondernemen erg prettig is verlopen. Vooral de persoonlijke aanpak en betrokkenheid van haar coach Milou vindt ze erg fijn, en de expertise van Solvid Ondernemen zorgt ervoor dat er niets ongeregeld blijft: “Het voordeel van Solvid is dat er voor ieder specialisme wel iemand is. Als iemand iets niet weet dan zeggen ze het eerlijk en vinden ze iemand die er wel kennis van heeft.” Zaken die een uitdaging voor Inge vormde, zoals verzekeringen en administratie, konden hierdoor ook goed geregeld worden.

Boodschap aan mensen in een uitkeringssituatie

Inge heeft als boodschap aan mensen die zich nu in een uitkeringssituatie bevinden en de ambitie hebben om te ondernemen dat ze goed het advies van het UWV moeten overwegen. Overleg met het UWV of het daadwerkelijk kan, en zoek hulp hierbij, want die is er. Ze vindt dat je het niet op eigen houtje moet doen, want als je zelf alles gaat doen dan gaat het mis. “Je kan het beste vanaf het begin eerlijk zijn en toegeven dat je hulp nodig hebt.” Bovendien kan je altijd nog terugvallen in de uitkering, zegt ze. “Maar negen van de tien keer zal dit niet het geval zijn.”

Waar kan men meer over jouw onderneming vinden?

Glutenvrije Dromen is actief op Instagram onder @glutenvrijedromen. Ook op Facebook kan je meer vinden over Inge haar onderneming, door te zoeken op Glutenvrije Dromen. Wil je meer informatie en een visuele indruk van de lekkernijen die Glutenvrije Dromen verkoopt, kijk dan op: www.glutenvrijedromen.nl

Wil jij ook het ondernemerschap onderzoeken?

Ben je benieuwd of het ondernemerschap wat voor jou is? Klik hier om een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen. Ben je werkzaam bij UWV of gemeente? Klik dan hier om een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen.

Ondernemen vanuit je uitkeringssituatie?

Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Recente artikelen

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit