Wetswijziging Wajong en ondernemen

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
Wetswijziging Wajong

Eind mei is het nieuwe wetsvoorstel Wajong door de eerste kamer gekomen. Deze verandering wordt ook wel de harmonisatie van de Wajong genoemd. Het uitgangspunt van de wijziging luidt: ‘werken moet lonen’. In dit artikel gaan we kort in op deze wijzigingen en bespreken we ook waarom het ondernemerschap nou zo interessant is voor een Wajonger.

Wijzigingen wet Wajong

De volgende wijzigingen binnen de Wajong worden doorgevoerd:

1. Werken moet lonen

Werken moet lonen is het uitgangspunt van de veranderingen binnen de Wajong. Het wordt de Wajonger makkelijker gemaakt om geld over te houden en ook het terug kunnen vallen op de Wajong is nu een garantie wanneer je je werk verliest.

2. Recht op een garantiebedrag

Met de nieuwe regels hebben Wajongers altijd minimaal hetzelfde inkomen als iemand zonder Wajong wanneer zij dezelfde functie hebben en hetzelfde aantal uren werken. De nieuwe en oude regels zullen daarbij vergeleken worden. Wanneer je aan het werk gaat en je krijgt door de nieuwe regels een lager salaris, dan word je voor het verschil gecompenseerd.

3. Wajong en opleiding

De eerste kamer heeft gevraagd om de studiemaatregelen naar voren te halen. Zo hebben Wajongers komend studiejaar al profijt van de nieuwe regelingen. Wanneer je een opleiding volgt mag je je volledige uitkering houden, dat is nu niet het geval. Daarnaast kunnen jonggehandicapten zonder arbeidsvermogen tijdens de studie al aanspraak op de Wajong maken.

4. De voortgezette werkregeling

Er is een kleine groep Wajongers die sinds 2015 onafgebroken hebben gewerkt. Naar verwachting zouden zij in 2021, 2022 of 2023 instromen in de voortgezette werkregeling. Met de ingang van de nieuwe regels zouden zij er in dit geval op achteruit gaan. Om dit te voorkomen krijgt deze groep een garantiebedrag dat gebaseerd is op de voortgezette werkregeling.

Wajong en de voordelen van het ondernemerschap

De wijzigingen in combinatie met de voordelen die het ondernemerschap met zich meebrengt zorgen ervoor dat het starten van een bedrijf erg interessant is voor Wajongers. Wanneer je start met een onderneming blijft het vangnet bestaan. Haal je te weinig omzet met je onderneming, dan word je dus voldoende aangevuld. Daarnaast heb je als ondernemer veel fiscale vrijstellingen waar je in loondienst geen aanspraak op hebt. Zo heb je recht op de mkb winstvrijstelling waarbij 14% van de winst die je als ondernemer behaald vrijgesteld is voor de belasting.

Heb je vragen over hoe jij de Wajong-uitkering (of een andere uitkering) kunt combineren met het ondernemerschap, neem dan gerust contact met ons op.

Ondernemen vanuit je uitkeringssituatie?

Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Recente artikelen

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit