Klantverhaal Nina Curk

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Begin van de onderneming

Nina Curk is 32 jaar, is van Sloveense afkomst en woont nu 12 jaar in Nederland. Tekenen en creatief bezig zijn is altijd al haar passie geweest: “In 2013 werd ik uitgedaagd door een vriend om een knuffel van een pony na te maken. Niet lang daarna maakte ik een pluchen draakje en dat vond ik zo leuk om te doen, dat ik daar nooit mee ben gestopt.” Inmiddels is haar hobby uitgegroeid tot een heuse onderneming: Dragons’ Garden.

“Dit is wat ik altijd wil blijven doen, want dit maakt me gelukkig.”  

Door privézaken moest Nina haar baan in loondienst verlaten. Na een jaar stil te hebben gezeten, begonnen haar handen weer te jeuken. En dus pakte ze haar oude hobby weer op. “Deze periode gaf mij de bevestiging dat dit is wat ik wil blijven doen, want dit maakt me gelukkig.” Sindsdien stortte Nina zich vol op haar eigen bedrijf.

De onderneming

Inmiddels maakt Nina al 8 jaar lang pluchen draakjes onder de naam ”Dragons’ Garden”. Drie jaar geleden heeft ze haar aanbod uitgebreid: ze kocht een borduurmachine waarmee ze tot op heden borduurpatronen maakt afgeleid van verschillende films, cartoons en games. Deze verkoopt Nina aan haar klanten, waardoor zij ook heel eenvoudig een eigen creatie kunnen maken.  

Nina’s klanten zitten wereldwijd. Door haar internationale vrienden krijgt Nina veel waardevolle informatie voor haar onderneming: “Mijn vrienden hebben mij tips en informatie gegeven naar welke beurs ik het beste kan gaan en op welke pagina ik het best mijn producten kan verkopen.” Ook maakt Nina veel gebruik van social media om haar producten internationaal te verspreiden en is ze lid van verschillende communities.

De invloed van het ondernemerschap

Nina barst van de creativiteit en ze vindt het erg fijn dat ze dat goed tot uiting kan brengen in haar bedrijf. “In veel bedrijven is geen ruimte voor creativiteit. Ik wilde graag zelf iets ontwerpen en op de markt zetten. Nu kan ik zelf bepalen welke volgende stap ik zet in mijn bedrijf. Ik vind het af en toe nog wel spannend, want je neemt een risico, maar het is daarom ook juist leuk.” 

“Als ik denk dat ik iets kan, dan ga ik er helemaal voor!”

Het feit dat Nina de ruimte nu heeft om zich te blijven ontwikkelen in meerdere richtingen in haar bedrijf, maakt dat ze het ondernemerschap leuk vindt en zichzelf ook echt een ondernemer vindt. “En ik heb een sterk doorzettingsvermogen. Als ik denk dat ik het kan, dan ga ik er helemaal voor.” Ze heeft daarbij veel aan de informatie en ervaring die ze geeft opgedaan in haar eerdere werk. “Ik weet daardoor hoe bepaalde processen eruitzien en hoe je bijvoorbeeld een product op de markt brengt.”

Obstakels van het ondernemerschap

De weg naar het ondernemerschap is niet altijd makkelijk, zo heeft ook Nina ervaren. “De niche waarin ik werk is zeer klein, waardoor zekerheid in de markt geen gegeven is. Ik ben constant bezig met marktonderzoek om de trends bij te houden en daarop in te kunnen spelen.” Maar ze heeft niet alleen last van externe factoren: “Het grootste obstakel is mijn mentale gezondheid. Ik heb vroeger weinig zelfvertrouwen gehad, waardoor ik niet goed in mijn vel zat.” 

“Nu ik weet hoe ik er beter mee om kan gaan, gaat het een stuk beter. Wanneer ik nu een stapje terugzet, weet ik dat er weer twee vooruit zal zetten.” Ook heeft ze afgelopen jaren geleerd om grenzen te stellen. “Ik ben redelijk streng voor mezelf, waardoor ik snel mijn eigen grenzen over ga.” Door haar traject bij Solvid heeft ze geleerd om goed aan te voelen waar haar grenzen liggen. 

De toekomst

Nu de coronamaatregelen grotendeels weg zijn, kan Nina meer beurzen in Europa bezoeken. Ook wil ze naar beurzen in Amerika gaan om daar haar producten te verkopen en haar fans te ontmoeten. Maar ze wil zeker geen geautomatiseerd bedrijf worden. “Alles moet handgemaakt blijven en ook het persoonlijke contact met de klant wil ik graag behouden.”

De samenwerking met Solvid Ondernemen

“De samenwerking met Solvid Ondernemen is heel goed bevallen. Ik kreeg veel tijd en ruimte om dingen zelf te doen en te kunnen bepalen, maar ik kan altijd terecht voor hulp.” Het belangrijkste wat Solvid Nina heeft gebracht, is haar laten zien wat ze kan en wat er allemaal mogelijk is. “Ik heb Roelanda, mijn adviseur, ervaren als een goede sparringpartner. Ze hielp met het stellen van realistische taken en zette de rem erop wanneer dat nodig was.”

Boodschap aan mensen in een uitkeringssituatie

“Niet te veel nadenken, gewoon doen. De enige spijt die ik heb mijn onderneming, is het feit dat ik mijn bedrijf niet eerder ben gestart. Je moet het gewoon uitproberen. Liever dat je probeert en valt, dan dat je het nooit hebt geprobeerd!”

Waar kunnen mensen jou vinden?

Ondernemen vanuit je uitkeringssituatie?

Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Recente artikelen

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit