De gevolgen voor je uitkering als je start met ondernemen

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

uitkering? Nergens voor nodig! In deze blog leggen wij de gevolgen voor je uit en laten we zien dat ondernemen vanuit een uitkering goed realiseerbaar is. 

Bij het starten van een onderneming behoud je namelijk in de meeste gevallen gewoon nog (een deel van) je uitkering. Deze uitkering wordt dan pas gekort op het moment dat jij daadwerkelijk winst gaat maken. Echter, verschilt deze regeling wel per soort uitkering. Hieronder beschrijven wij wat de gevolgen zijn van het starten van een onderneming per uitkeringssituatie.

De gevolgen op je WW-uitkering

Vanuit de WW kan je op 2 manieren een bedrijf starten en (een deel van) je WW-uitkering behouden. De gevolgen voor je uitkering hangen af van de manier waarvan jij gebruik maakt.

Manier 1: Een eigen bedrijf beginnen met startperiode

Op het moment dat je start met ondernemen vanuit een WW-uitkering, kun je in aanmerking komen voor een startperiode. Je ontvangt dan 26 weken nog 71% van jouw WW-uitkering. Heb je nog minder dan 26 weken recht op een WW-uitkering, dan duurt de startperiode tot het einde van je WW-uitkering. Tijdens de startperiode mag je alle uren aan je eigen bedrijf besteden en heb je geen sollicitatieplicht.

Manier 2: Een eigen bedrijf beginnen zonder startperiode, met behoud van je WW-uitkering

Een andere manier om te beginnen met starten van een bedrijf vanuit de WW, is door te starten zonder startperiode. Op basis van jouw gewerkte uren berekent het UWV dan een ‘fictief maandelijks inkomen’ voor je. Het fictieve inkomen komt neer op het dagloon dat je verdiende in loondienst omgerekend naar een uurtarief. Dit bedrag per uur wordt vermenigvuldigd door het aantal uren dat je als ondernemer aan je eigen bedrijf werkt.

Voorbeeldberekening

Je begint een webshop die woningdecoratie verkoopt. 

  • Hiervoor werkte je 40 uur per week met een dagloon van €160. 
  • Je werkte gemiddeld 8 uur per dag, dit komt neer op een uurloon van €160 : 8 = €20. 
  • Tijdens je WW-uitkering besteed je 80 uur per maand aan je webshop. 
  • Het ‘fictieve bruto-inkomen’ dat je verdient met je eigen bedrijf is dan €20 x 80 = €1600. 
  • Van dit bedrag wordt 70% met je uitkering verrekend. Dit komt dus neer op 0.70 x €1600 = €1120. 

Let hierbij op dat je ‘fictieve inkomen’ elke maand hetzelfde is. Als je dus een maand meer of minder verdient, verandert de WW-uitkering dus niet mee. Ook zal je moeten blijven solliciteren voor de uren waar je nog WW-uitkering voor ontvangt. De WW-uitkering stopt als je inkomsten per maand hoger zijn dan 87,5% van je WW-maandloon.

Gevolgen op je bijstandsuitkering

Als je vanuit de bijstandsuitkering een bedrijf wil starten, is de gemeente je eerste aanspreekpunt. Iedere gemeente hanteert andere criteria en regels. Het hangt dus van jouw gemeente af, of jij met behoud van je uitkering aan je onderneming kan starten. De gemeente zal je tijdens deze start ondersteunen en aan het eind van deze voorbereidingsperiode zal je ondernemersplan goedgekeurd moeten worden. Als de gemeente gelooft in je bedrijf en je voldoet aan alle criteria, kan je ondersteuning krijgen vanuit de kredietregeling Besluit bijstand zelfstandigen (Bbz). De gemeente zal ook de hoogte en duur van deze uitkering en/of bedijfskrediet bepalen.

Gevolgen op je arbeidsongeschiktheidsuitkering

Heb jij een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA, WAO, ZW of Wajong) en wil je starten met een bedrijf? Dan zal dit weinig directe gevolgen hebben voor je uitkering. Je uitkering zal namelijk dienen als een soort vangnet. Bij deze uitkeringsvorm wordt niet gerekend met een ‘fictief inkomen’, maar met je daadwerkelijke winst. Je winst wordt uiteindelijk verrekend met je uitkering. Je zal dus pas worden gekort op je uitkering als je daadwerkelijk winst maakt. Er gelden wel voor iedere arbeidsongeschiktheidsuitkering verschillende regels. Bekijk daarom ook de andere blogs over ondernemen met jouw specifieke uitkering op de website van Solvid Ondernemen. 

Conclusie

Kortom, laat je niet tegenhouden met het starten van een onderneming als je in een uitkeringssituatie zit. Er zijn vele manieren om (een deel van) je uitkering te houden en ondertussen toch te werken aan je onderneming. 

Wil jij onderzoeken of het ondernemerschap wat voor jou is? Klik hier om een gratis vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen.  

Ondernemen vanuit je uitkeringssituatie?

Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Recente artikelen

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit