Veel mensen willen graag ondernemen, maar vinden soms het financiële  risico nogal groot. Om dit risico te kunnen beperken is het mogelijk om een bedrijf op te zetten naast uw werkzaamheden voor de werkgever. U start dan uw eigen bedrijf en bent tevens ook in loondienst. Hoe u dat precies doet leest u hier:

 

Schrijf een goed ondernemingsplan voor de start van uw bedrijf

Op het moment dat u een bedrijf start en u heeft daarbij geen bedrijfsfinanciering nodig is het aannemelijk dat u geen bedrijfsplan schrijft voor de start van uw bedrijf. Veel mensen denken namelijk dat dit overbodig is. Het tegendeel is waar. Een bedrijfsplan schrijft u namelijk niet alleen voor een financiële instelling, maar schrijft u voornamelijk voor uzelf. Indien u besluit een bedrijfsplan te schrijven kunt u het bedrijfsidee concreet maken. U bepaalt de haalbaarheid van uw idee en bekijkt tevens de mogelijkheden om uw bedrijf te starten naast uw loondienstverband. Ook voor part-time ondernemers is dit zeer belangrijk. Bekijk of het haalbaar is qua tijd en qua financiën. In het ondernemingsplan is het belangrijk ook de volgende zaken uit te werken:

Hoe komt u aan de klanten? Tips hiervoor leest u hier:

  • Welke doelgroepen wil ik benaderen en hoe ga ik dat doen?
  • Welke rechtsvorm past bij mij?
  • Financiële prognoses
  • Vestigingsplaats
  • Onderscheidend vermogen
  • Concurrentie

Loondienstverband

Omdat u ook nog in loondienstverband bent is het belangrijk om uw ideen te bespreken met uw leidinggevende. Het is raadzaam om er achter te komen hoe uw werkgever tegenover uw plannen staat om naast uw vaste baan een bedrijf te starten. In de regel mag u ervan uitgaan dat de werkgever akkoord zal gaan met uw plannen, mits uw bedrijfsidee (en de uitvoering daarvan) niet botst met de uitgangspunten van uw werkgever. Tevens is het vanzelfsprekend dat uw vaste werk niet zal lijden onder de tijd die u besteedt aan de start van het bedrijf. Het overnemen van relaties van uw werkgever is uit den boze. Voordat u het gesprek aangaat met uw leidinggevende kunt u gerust de arbeidsovereenkomst (concurrentie en relatiebeding), de CAO en/of personeelsregelemnt doornemen. Hierin staan vaak al veel informatie of u, en zo ja onder welke voorwaarden, een eigen bedrijf mag starten naast uw loondienstverband.

Fiscale regelgeving bij de start van uw eigen bedrijf

Vanaf het moment dat u ondernemer geworden bent krijgt u te maken met bepaalde belastingen. U zult nu namelijk BTW (uitzonderingen daargelaten) moeten afdragen en moeten rekenen aan uw klanten. De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak of VOF en zullen daarom te maken krijgen met de inkomstenbelasting. Indien u weinig omzet maakt heeft de overheid daar aparte regelingen voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de KOR (kleineondernemingsregeling). Als starter kunt u teven genieten van overige voordelen, waarbij u gebruik kunt maken van diverse aftrekkosten zodat u minder belasting hoeft te betalen. U kunt zich hierover laten voorlichten door een boekhoudkantoor zoals AKSO Administratie.

Onderneming inschrijven bij de KvK

Zodra u voor uzelf wilt beginnen dient u zich in te schrijven bij Kamer van Koophandel (KvK). Ook als u ervoor kiest om naast uw loondienstverband een bedrijf te starten moet u zich hier registreren. U moet bij deze inschrijving aangeven voor welke rechtsvorm u gekozen heeft. Indien u niet weet welke rechtsvorm u het beste kunt kiezen kunt u contact met ons zoeken zodat wij u hierover kunnen adviseren! Dit doet u door te bellen naar 013-7115143. Zodra de KvK uw gegevens verwekt heeft geven zij uw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker.

 

Mocht u graag een bedrijf starten, maar heeft u nog vele vragen adviseer ik u om een keer langs te komen bij ons op kantoor om vrijblijvend de mogelijkheden voor u te bespreken.
Onze contactgegevens vindt u hier.

Weten welke bedrijfsvorm bij u past?

Als u zich wilt aanmelden bij de KvK, moet u een keuze maken in rechtsvorm.
Maar welke rechtsvorm past er bij u? Lees het in onze gratis whitepaper.
(100% gratis en vrijblijvend – uw gegevens worden niet gedeeld met derden)